Kristinuskon voitto

Betlehemin tähti

Venäjän ortodoksinen kirkko

Lutherin uskonpuhdistus

Synti

Abortti

Eutanasia

VarusmiespalveluMerkittävin uskonpuhdistaja Martti Luther syntyi 10. marraskuuta 1483 Eislebenissä talonpoikaisperheeseen. Lupaavasti alkaneet lakimiesopinnot katkesivat vuonna 1505. Hyvä ystävä oli aiemmin kuollut ja Martti-nuorukainen joutui äkilliseen ukkosmyrskyyn. Salama iski lähelle ja Martti joutui kuolemankauhun valtaan. Hän teki lupauksen pyhälle Annalle, kaivosmiesten suojeluspyhimykselle, että jos hän selviää myrskystä, hän menee luostariin.


Nuori Luther piti lupauksensa ja hakeutui opiskelukaupunkinsa Erfurtin luostariin. Luther opiskeli teologiaa eli oppia kristinuskosta ahkerasti. Hänet siirrettiin myöhemmin Erfurtista Wittenbergin pieneen yliopistokaupunkiin, jossa hän valmistui teologian tohtoriksi 1512. Samantien hänet nimitettiin Wittenbergin yliopiston professoriksi.


Keskiajan ihmisen peruskysymys, jota Lutherkin pohti, oli: miten voisi löytää armollisen Jumalan. Kirkon mukaan pelastukseen pääsi tekemällä hyviä ja ansiollisia tekoja. Luther huomasi, että tämä tie on loputon, koska ihminen ei pääse irti perussynnistään itsekkyydestä.

Luther löi aneita vastustavat teesinsä Wittenbergin linnankirkon oveen 31. lokakuuta 1517. Hänellä ei ollut ollut tarkoituksena kaataa katolista kirkkoa, mutta aneteeseistä tuli kipinä, joka sytytti rutikuivan maan.

Teesit olivat yleensä maltillisesti muotoiltuja, mutta eräissä asetettiin koko aneopin perusta ja samalla paavin auktoriteetti kyseenalaiseksi. Luther halusi keskustelua ilmiselvästä epäkohdasta, mutta virallinen kirkko oli taipumaton ja vaati ehdotonta kuuliaisuutta ja kyselemätöntä nöyrtymistä hengellisten auktoriteettien alaisuuteen. Kun Luther ei oman uskonkamppailunsa ja löytönsä tähden voinut suostua siihen, ylipääsemätön ristiriita oli valmis.

Lutherin tekivät uskonpuhdistajaksi hänen saamansa kannatus, mutta myös vastustus. Anekauppiaat syyttivät häntä harhaoppiseksi ja veivät asian Roomaan. Kesäkuussa 1520 valmistui paavin virkakirje, joka väitti Lutherin teoksista löytyneen 41 harhaoppista lausetta. Lutherin olisi pitänyt peruuttaa nämä lauseet, mikäli hän olisi halunnut välttyä kirkonkiroukselta.

21 008 kävijää


Tulosta tämä sivu / Print this page

© Jjaaskelainen.hyrylanlukio
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003